Sånt man pratar med sina föräldrar om

I eftermiddags var Hjalmar hemma hos en kompis så Harald och jag var ensamma hemma. Tidningen låg uppslagen och där syntes en bild på aktivister som demonstrerade utanför den plats där ett romskt tältläger revs för några månader sedan med stöd i miljöbalken. Den artikeln ville Harald ha förklarad. 

Så vi talade om de olika synerna på saken,  om den romska minoritetsbefolkning som kommit hit för att de är så fattiga och har det så dåligt att de anser det vara bättre att bo i en tältby med katastrofala hygienförhållanden, på förgiftad mark som någon annan äger och som man alltså konstant riskerar att avvisas från, och där man lever laglöst. Vi talade om stöd i lagen för både avhysning och människorätt, vi talade om skattsystemet som ger oss rättigheter i utbyte mot skydigheter och som kräver inbetalningar för att klara utbetalningar och om resursfördelning av skattepotten. Vi talade om att utbildning i svenska kostar och om att all mark är ägd, vi talade om den rumänska staten och om den rumänska kyrkan som lägger enorma resurser på att bygga europas största katedral istället för att hjälpa människor i  nöd för att det är lätt för både individer och organisationer att låta sig förgiftas av hybris och makt. 

Vi hade ett otroligt bra samtal och jag imponerades av Haralds strävan att ta till sig av den gråzon som är verkligheten.

Mattias avlöste mig här hemma medan jag gick för att hämta hem Hjalmar. Hos Hjalmars kamrat blev jag ”fördröjd” (det är vanligare än inte att bjudas på ett glas när man hämar barn i det här området). 

När Harald var ensam med Mattias läste han Bellman-historier i vilka det mest frekvent använda ordet var ”bajs”.

Vi kan alla behöva lite balans i tillvaron. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s