Kort om Paris

Paris har en särskild plats i mitt hjärta. Inte bara för att staden är till brädden full av monument över oförblommerad, vällustig skamlöshet, och för att njutning där är en dygd, utan för att jag i Paris får kliva in i en värld lik min, men som samtidigt är så väldigt annorlunda. I Paris får jag både njuta turistliv i en låtsasvärld, och smaka på en vardag med samma innehåll som min egen i form av hundpromenader, hämtningar på skola och utfodring av barn. Men i Paris äter man efterrätt till varje måltid, och i Paris hämtar man barnen på fasta klockslag mellan vilka dörrarna till skolorna hålls låsta. I Paris beger man sig till parken för att spela boll, och parken utgörs av en inhängnad inom vilken ryms både sirliga fontäner, lekplats för barnen, boulebanor för herrarna, och bänkar där man sitter antingen och läser en tidning eller lyssnar på en pod, eller dricker öl med en kompis, och alla blandar sig. En av mina favoritstunder den gångna långhelgen var just när barnen spelade boll och de lokala fyllona uppmuntrande hejade på och sedan artigt men inte påträngande tackade för nöjet att ha fått sparka en boll eller två med våra vackra barn, innan parkvakten vänligt och ursäktande men bestämt bad oss gå för att parken skulle stängas och låsas för kvällen. Jag älskade också att springa snabbt och målinriktat på smala och svårframkomliga trottoarer med Kristin, och att målet och tiden plötsligt blev oviktig för att vi råkat dyka in i en förtjusande antikvitetsaffär och låtit oss uppslukas i en diskussion om varornas beskaffenhet och härkomst, varefter vi sedan rusade vidare och fastnade i delikatessbutiken där vi skulle köpa vin, men där vi plötsligt stod och smakade av tre sorters aperitif och samtalade med butiksbiträdet om hur ginsmak varieras av de olika producenterna och där vi tillfrågades om de vanligaste sorternas snaps, i en halvtimme. 

Det är en privilegium att ha en syster att besöka i Paris. 

Denna gång bjöd vi dessutom henne på en upplevelse ur vår turistvärld. Det slumpade sig så att hennes äldste son Oskar och hon själv första dagen följde med oss till Notre Dames, och övertygades följa med upp i tornen, för det är så vi gör numera (på Mattias och Haralds initiativ och starka önskan), vi betar av Europa torn för torn, och även om tornen i sig har mera av en avskräckande effekt på både Hjalmar och mig så kan ingen av oss förneka det storartade i vyerna de ger. Och om nu tornen inte lockade Hjalmar just den där första dagen, så gjorde duvorna på torget utanför det, och naturligtvis lockade barnen till sig en dam med en äcklig keps som hon satte på allas deras huvud och la fågelfrön på för att fresta fåglarna att posera på dem. Och alla barnen älskade det. Själv vart jag inte överförtjust, men kunde nästan le åt när damen bad mig om pengar till fågelfrö, på vilket jag svarade att jag inte hade några varpå hon avkrävde vart och en av pojkarna en puss på kinden istället. 

Dag två fortsatte vi med det som vi ser som en plikt gentemot våra barn, att visa dem och lära dem känna igen de viktigaste delarna av Paris. Det blev ett torn till, men inte det mest kända. Från Triumfbågen är dock Eiffeltornet väl synligt, och promenaden ned för Champs Élysées mot Tuillerierna och vidare mot Louvren för att sedan vika av mot operan och Galeries La Fayette är ganska heltäckande för nybörjaren i Paris. Det blev en strålande dag! Jag vågade äntligen, genom mina barns häpna förtjusning mig in in Swarowski-butiken på Champs Élysées, Swatch-butiken bjöd på oväntade roligheter genom en interaktiv tv-skärm, och HM släppte sin Kenzo-kollektion precis när vi passerade. Dock ska tilläggas att inga inköp gjordes i någondera butik!Jordens längsta varmkorv fick vi dock stanna och utfodra oss med halvvägs, fast egentligen var det två korvar på rad, i en väldigt lång bit baguette, som sig bör. Vi hade hoppats att julskyltningen skulle ha kommit igång på gallerierna. Oturligt nog var den bara väl förberedd, men ännu ej avtäckt. Årets gran på La Fayette var dock uppe!Och så var det den där fotbollen med systerbarnen, vilken fantastisk avslutning på barnens dag!Själva fick Mattias och jag oss två kvällar på stan. Första kvällen gick vi med Kristin och lyssnade på jazz medan Olivier passade de sovande barnen. Kristin tog också med oss på en av stans roligaste hemligheter, baren Le Synicat, där det spelades gangsta’ rap och serverades exklusiva drinkar bakom en gardin av matellaserat guldtyg och en fasad så förklädd att det även med adress är svårt att veta om man hittat rätt. Vår andra kväll hade barnen en riktig barnvakt, och vi fyra vuxna gick på fin-restaurang. Inte en sådan där fin-restaurang där man måste klä upp sig och sitta ordentligt, utan en fin-restaurang där menyn visas runt på griffeltavla, maten talar för sig själv, och räknas kunna kompensera för den ytterst stränge ägaren som ger en onda ögat om man tittar för länge på den där tavlan. Tipset kommer från facebook denna gång, där två av mina mest betrodda matrecencenter höjt stället till skyarna. Det gjorde de rätt i. Vår sakta stros hem genom de koreanska kvarteren och vidare mot Place de la République innan vi landade hemma på Boulevard de Strasbourg var inget annat än kittlande härlig för en som kommer från en stad där gatorna är kala och tomma, och där man de breda trottoarerna till trots anstränger sig för att hålla avstånd till dem man möter. 

En ny upplevelse denna gång var naturhistoriska muséet. Trädgårdarna utanför känner vi till och älskar sedan tidigare, det var roligt att ta klivet in, och det var lätt att ägna en halv dag där. Med skickliga arrangemang och spännande ljuseffekter ges de uppstoppade djuren här liv på nytt. En flamingo tittar nyfiket ut ur sin glasmonter, och en vilsen giraff sträcker halsen över räcket för att hitta sin flock. Strålande, magnifikt och underbart!För övrigt gjorde vi som fransmännen, unnade oss godsaker, och det vi inte hann med att smaka, det tog vi bilder på. Två demonstrationståg hann vi med att se, ett som förespråkade revolution pga allt, och ett som protesterade mot presidentvalet i Gabon. Ingen Paris-resa utan demonstrationståg! Allt som allt, en mycket uttömmande och tillfredställande vistelse!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s